Vitamini

Vitamini su esencijalni nutrijenti koje ljudski organizam ne može da sintetiše i mora da ih uzima putem hrane. Vitamini nastaju u biljkama uz pomoć sunca i/ili u bakterijama; u nekim slučajevima mogu nastati u ljudskom ili životinjskom organizmu. Postoji oko 40-tak različitih materija poznatih kao esencijalni nutrijenti u ljudskoj ishrani. Od tih 40-tak, 13 ih je prepoznato kao vitamini, 15 pripadaju mineralima, a presotalih 12 su aminokiseline.

Ime vitamin dao je poljski biohemičar Kazimir Funk 1912. godine, pošto je izolovao materiju tiamin iz pirinča. „Vita“ latinski znači „život“, a „amin“ znači „amin“ jer se mislilo se da vitamini pripadaju aminima, što naravno nije tačno, ali je ime ostalo do dan danas.

Vitamini se dele u dve osnovne grupe:

Vitamini rastvorljivi u vodi:

  • Vitamin B1 (Tiamin)
  • Vitamin B2 (Riboflavin) – vitamin G
  • Vitamin B3 (Niacin) – vitamin P
  • Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)
  • Vitamin B6 (Piridoksin)
  • Vitamin B7 (Biotin) – vitamin H
  • Vitamin B9 (Folna kiselina) – vitamin M
  • Vitamin B12 (Kobalamin)
  • Vitamin B15
  • Vitamin B17 (laetril, amigdalin)
  • Vitamin C (Askorbinska kiselina)

Vitamini rastvorljivi u mastima:

  • Vitamin A
  • Vitamin D
  • Vitamin E
  • Vitamin K

Spisak svih vitamina: