Propolis je smesa smolastih supstanci koje pčele skupljaju sa kore i cvetova različitih biljaka, posebnim načinom prerađuju i tako stvaraju supstancu karakterističnog izgleda, boje, ukusa, karakterističnog i aromatičnog mirisa. Pčele sakupljaju biljni materijal za proizvodnju propolisa kada se pojavi oštecenje (pukotina, otvor) na košnici, ali i pojava „uljeza” ih podstiče na proizvodnju propolisa. U pogledu hemijskog sastava propolis je vrlo složen, sadrži oko 50 različitih sastojaka od kojih su najznačajniji: voskovi koji čine oko 30%, smole i balzami 55%, etarska ulja 10% i oko 5-10% polena. U propolisu ima dosta flavonoidnih komponenti, fenolnih estara, nešto vitamina i minerala. Većina sastojaka prpolisa nije rastvorna u vodi. Propolis je prisutan u nekoliko vrsta komercijalnih preparata: u tabletama, kapsulama, kao alkoholni rastvor.
- Stabilnost – Propolis je alkoholnom rastvoru i kapsulama stabilan pri uobicajenim uslovima cuvanja.
- Namirnice koje sadrže propolis – Propolis ne postoji u namirnicama, samo kao dodatak hrani.
- Fiziološki efekti propolisa – U brojnim ispitivanjima je proučavano antiinflamatorno, antimikrobno, antivirusno, antioksidantno i imunostimulativno delovanje. Veliki deo povoljnih efekata propolisa se pripisuje prisustvu antioksidantnih flavonoida i feniletilestra kafene kiseline.