- Osobine – kristalna supstanca, rastvorna u vodi.
- Stabilnost – biotin je dosta stabilan pri uobicajenim procesima kuvanja i pripreme namirnica. Gubici ovog vitamina nastaju pod dejstvom kiseonika iz vazduha tokom termickog tretmana namirnica.
- Namirnice koje sadrže biotin – Kvasac, goveda jetra, bubrezi, pecurke, cokolada, karfiol, jaja, karfiol, jabuka.
- Fiziološke funkcije biotina
- Kao koenzim ucestvuje u oksidaciji masnih kiselina, ugljenih hidrata, deaminaciji aminokiselina.
- Kao koenzim sa aktivnim acetatom ucestvuje u reakcijama transferovanja CO2 sa jednog jedinjenja na drugo.
- Dnevne potrebe za biotinom
Uzrast AI (µg) 0-6 meseci
7-12 meseci
1-3 godine
4-8 godina
9-13 godina
14-18 godina
19-70 godina
u trudnoci i laktaciji5
6
8
12
20
25
30
+5 µg - Deficit biotina – Deficit biotina je veoma redak u ljudi. Deo biotina u organizmu sintetišu bakterije kolona. Avitaminoza biotina poznata je kao bolest sirovog belanca. Simptomi su dermatitis, alopecija, depigmentacija dlaka, opadanje dlaka oko ociju, stav kengura u eksperimentalnih životinja.
- Interakcije biotina sa lekovima
Antagonisticko- Upotreba antikonvulziva može da izazove deficit biotina.
- Duže korišcenje antibiotika ometa sintezu biotina u kolonu.
- Duga upotreba antikonvulzivnih lekova smanjuje status biotina u organizmu.