Vitamini su esencijalni nutrijenti koje ljudski organizam ne može da sintetiše i mora da ih uzima putem hrane. Vitamini nastaju u biljkama uz pomoć sunca i/ili u bakterijama; u nekim slučajevima mogu nastati u ljudskom ili životinjskom organizmu. Postoji oko 40-tak različitih materija poznatih kao esencijalni nutrijenti u ljudskoj ishrani. Od tih 40-tak, 13 ih je prepoznato kao vitamini, 15 pripadaju mineralima, a presotalih 12 su aminokiseline.
Ime vitamin dao je poljski biohemičar Kazimir Funk 1912. godine, pošto je izolovao materiju tiamin iz pirinča. „Vita“ latinski znači „život“, a „amin“ znači „amin“ jer se mislilo se da vitamini pripadaju aminima, što naravno nije tačno, ali je ime ostalo do dan danas.
Vitamini se dele u dve osnovne grupe:
Vitamini rastvorljivi u vodi:
- Vitamin B1 (Tiamin)
- Vitamin B2 (Riboflavin) – vitamin G
- Vitamin B3 (Niacin) – vitamin P
- Vitamin B5 (Pantotenska kiselina)
- Vitamin B6 (Piridoksin)
- Vitamin B7 (Biotin) – vitamin H
- Vitamin B9 (Folna kiselina) – vitamin M
- Vitamin B12 (Kobalamin)
- Vitamin B15
- Vitamin B17 (laetril, amigdalin)
- Vitamin C (Askorbinska kiselina)
Vitamini rastvorljivi u mastima:
- Vitamin A
- Vitamin D
- Vitamin E
- Vitamin K