vitamin-b6

  • Osobine – U suplementima pantotenska kiselina se obično nalazi u formi kalcijum-D-pantotenata koji je beli hidrosolubilni prah.
  • Stabilnost – Produženim termičkim tretmanom hrane gubi se i do 30% pantotenske kiseline.
  • Namirnice koje sadrže pantotensku kiselinu – Sveže povrće, kvasac, jetra, bubrezi.
  • Fiziološke funkcije pantotenske kiselineSastavni je deo koenzima A (neophodan u metabolizmu masti, ugljenih hidrata i proteina, doprinosi oslobađanju energije učešćem u cilkusu limunske kiseline, učestvuje u sintezi masnih kiselina, holesterola, formiranju i aktivaciji antitela).
  • Dnevne potrebe za pantotenskom kiselinom
    Uzrast AI (mg)
    0-6 meseci
    7-12 meseci
    1-3 godine
    4-8 godina
    9-13 godina
    14-18 godina
    žene i muškarci 19-70 godina
    u trudnoci i laktaciji
    1,7
    1,8
    2,0
    3,0
    4,0
    5,0
    5,0
    +1-2 mg
  • Deficit pantotenske kiseline – U zdravih osoba, koje se racionalno hrane, nije poznat deficit.
  • Interakcije vitamina B5 sa lekovima

    Antagonističko

    • Pantotenska kiselina može ometati apsorpciju i aktivnost tetraciklina.

    Toksicnost

    • U nekim slučajevima dnevni unos između 10 i 20 mg pantotenske kiseline može da izazove dijareju i da smanji apsorpciju biotina iz digestivnog trakta.
0 0 votes
Article Rating