- Osobine – U suplementima pantotenska kiselina se obično nalazi u formi kalcijum-D-pantotenata koji je beli hidrosolubilni prah.
- Stabilnost – Produženim termičkim tretmanom hrane gubi se i do 30% pantotenske kiseline.
- Namirnice koje sadrže pantotensku kiselinu – Sveže povrće, kvasac, jetra, bubrezi.
- Fiziološke funkcije pantotenske kiselineSastavni je deo koenzima A (neophodan u metabolizmu masti, ugljenih hidrata i proteina, doprinosi oslobađanju energije učešćem u cilkusu limunske kiseline, učestvuje u sintezi masnih kiselina, holesterola, formiranju i aktivaciji antitela).
- Dnevne potrebe za pantotenskom kiselinom
Uzrast AI (mg) 0-6 meseci
7-12 meseci
1-3 godine
4-8 godina
9-13 godina
14-18 godina
žene i muškarci 19-70 godina
u trudnoci i laktaciji1,7
1,8
2,0
3,0
4,0
5,0
5,0
+1-2 mg - Deficit pantotenske kiseline – U zdravih osoba, koje se racionalno hrane, nije poznat deficit.
- Interakcije vitamina B5 sa lekovima –Antagonističko
- Pantotenska kiselina može ometati apsorpciju i aktivnost tetraciklina.
Toksicnost
- U nekim slučajevima dnevni unos između 10 i 20 mg pantotenske kiseline može da izazove dijareju i da smanji apsorpciju biotina iz digestivnog trakta.