Ulje pšenicnih klica je ulje izolovano iz klice pšenicnog zrna. Ovo ulje je bogato esencijalnim masnim kiselinama omega-6 serije (preko 60% svih masnih kiselina). Najviše je zastupljena linolna kiselina, a sa 6-7% i gama-linolenska. Može se koristiti i kao jestivo ulje.
- Stabilnost – Podložno oksidaciji, nestabilno u prisistvu kiseonika i tragova prelaznih metala (gvožde, cink, bakar); zbog velike oksidabilnosti poželjno je da sadrži neki antioksidans kao zaštitu (najcešce je to vitamin E)
- Potencijalni povoljni fiziološki efekti ulja pšenicnih klica
- Dijetarni izvor esencijalnih omega-6 masnih kiselina (videti kod Omega-6 masnih kiselina.
- Takode je ulje pšenicnih klica je izuzetno cenjeno zbog prirodno visokog sadržaja vitamina E. Prema literaturnim podacima sadržaj ukupnih tokoferola iznosi 2,5 mg/g ulja.
Ulje pšenicnih klica sadrži i znacajnu kolicinu biljne sterole (oko 5 mg/g). Biljni steroli imaju hipoholesterolemijsko delovanje.