MODERNI rekreativci na trening ne kreću bez sata ili telefona koji mogu da prate brzinu trčanja, kilometražu, otkucaje srca, utrošene kalorije, količinu izgubljenih masti, tečnosti… Da li su ti gedžeti zaista pouzdani pokazatelji nekih od vitalnih funkcija i garant da se fizičkom aktivnošću telo neće opteretiti toliko da dođe do neželjenih “ispada”, ili samo modni detalj? Stručnjaci tvrde da ove moderne naprave, bez obzira na obilje podataka koje beleže, nisu garancija da je onaj ko se bavi fizičkom aktivnošću dobrog zdravlja. Naime, one su samo od pomoći da se fizička aktivnost sprovodi prema utvrđenom planu i da se meri ostvareni rezultat.

U intervjuu za “Novosti” dr Marija Anđelković iz Udruženja za medicinu sporta Srbije kaže da zdravlje ne može da se kontroliše pomoću savremenih telefonskih aplikacija i satova, već isključivo kod lekara:

– Svako ko odluči da se redovno rekreira, pre nego što kupi odgovarajuće patike i nabavi poseban telefon ili sat, trebalo bi da ode kod doktora i proveri vrednosti krvnog pritiska, nivo šećera u krvi, stanje srca i pluća. Potrebno je da uradi i test opterećenja…

Pročitajte ceo tekst na Na rekreaciju se može bez gedžeta, ali ne i bez kontrolnog pregleda

0 0 votes
Article Rating

Pretplati se
Obaveštenja o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments