kofein-molekulPrema klasifikaciji Australijskog instituta za sport kofein se nalazi u grupi A suplemenata. U ovoj grupi se nalaze suplementi koji obezbeđuju korisne i pravovremene izvore energije i hranljive sastojke za ishranu sportiste i za koje se u naučnim istraživanjima pokazalo da poboljšavaju sposobnost, kada se koriste po određenom protokolu u specifičnoj sportskoj situaciji.

Moguća upotreba kofeina u sportu je sledeća:

  • Kofein ima potencijal da poveća sposobnost raznih protokola vežbanja (od onih koji promenljiv intezitet, preko sprinta, sportova izdržljivosti i timskih sportova).
  • Mehanizan delovanja je nejasan ali je najverovatnije da kofein kao prirodni stimulans smanjuje osećaj napora ili zamora.
  • Kofein povećava trajanje sportske sposobnosti zato što promoviše povećanje korišćenja masti
  • Tradicionalni protokoli za korišćenje kofeina uključuju unos kofeina 1h pre vežbanja, u dozama ekvivalentnim ~6 mg/kg maksimalno (npr. 300-500 mg za običnog sportistu).
  • Sportska sposobnost se ne povećava sa povećanjem doze kofeina.

Mogući problemi vezani za korišćenje kofeina:

  • Kafa nije idealan izvor kofeina za suplementaciju zbog različitosti i nepredvidljivosti sadržaja kofeina u kafi koja je poslužena. Postoje dokazi da drugi sastojci u kafi mogu smanjiti ergogene efekte kofeina. Sadržaj kofeina u čaju i kafi dosta varira, u zavisnosti od brenda, načina na koji se priprema napitak i veličine šolje. Npr. šolja instant kafe od 250 ml može imati 12-169 mg kofeina, šolja kuvana kafe od 250 ml može imati 40-110 mg kofeina, šoljica espreso kafe može imati 25-214 mg kofeina, 375 ml Coca-Cola ima 49 mg kofeina a 250 ml Red Bull energetskog napitka ima 80 mg kofeina. Neke franšize (na primer Starbucks) prodaju specijalne napitke koji dolaze u velikim količinama sa veoma jakim tipovima kafe. Neki od ovih napitaka mogu da sadrže od 500 do 1000 mg kofeina po jednom unosu.
  • Činjenica je da sportisti nekada uzimaju velike i nemerljive doze kofeina, da nisu svesni potencijalnih loših efekata i da nemaju dovoljno informacija o kofeinu i njegovom uticaju na sportsku sposobnost.
  • Prilikom većeg unosa, kofein ima potencijal da izazove jače lupanje srca, pogorša ili promeni finu motoriku i tehniku i dovede do preteranog uzbuđenja (i utiče na oporavak i spavanje). Pogoršanje sposobnosti može se manifestovati u brojnim sportovima, a preterano uzbuđenje može uticati na mogućnost oporavka između sesija treninga ili višednevnih takmičenja. Ovo čini važnim pronalaženje i najmanje efektivne doze kofeina koja može dovesti do povećanja sposobnosti.
  • Iako su dokazi o određenim zdravstvenim problemima dvosmisleni, duži unos većih količina kofeina (>500 mg/dan) generalno je kritikovan od strane zdravstvenih autoriteta i pokazao je neželjene efekte.
  • Kofein može da bude u interakciji sa drugim suplementima i nutrijentima koje koriste sportisti (npr. bikarbonat, kreatin, ugljeni hidrati), čiji se efekti na sportsku sposobnosti i potencijalno loše strane moraju istražiti.
  • Pošto kofein i alkohol mogu da povećavaju diurezu, konzumiranje alkoholnih pića i pića koja sadrže kofein tokom perioda oporavka nakon vežbi može rezultirati većim volumen dobrovoljno unete tečnosti. Sportistima se često skreće pažnja da kofeinska pića kao što su čaj i kafa, koka-kola i guarana nisu dobra rehidrirajuća pića i da bi trebalo da ih izbegavaju u situacijama u kojima se može razviti dehidriranost, kao što je period tokom i posle vežbanja ili prilikom putovanja avionom.
  • U poslednje vreme međutim postoje radovi koji govore u prilog tome da pića koja sadrže kofein, kao što su čaj, kafa i kola pića obezbeđuju značajni izvor tečnosti u svekodnevnoj ishrani mnogih ljudi i bilo koji efekat kofeina na gubitak urina je minimalan, u poređenju sa dehidracijom koja bi nastala kao posledica kompletnog prekida unosa ovih pića.
0 0 votes
Article Rating

Pretplati se
Obaveštenja o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments