cveklaSok od cvekle i nitrati iz hrane privlače sve više pažnje zbog povoljnog efekta na sniženje krvnog pritiska i poboljšanje sportskih performansi. Brojne studije su pokazale povoljan efekat ishrane bogate povrćem na zdravlje kardiovaskularnog sistema, zbog visokog sadržaja nitrata. Iako svo povrće sadrži nitrate, u najbogatije izvore spadaju cvekla, zatim celer, zelena salata, spanać.

Novije studije ukazuju na povoljan efekat soka od cvekle na sportske performanse. Pokazano je da hronična (3-15 dana) i akutna (jedna doza pre treninga/treninga) suplementacija sokom od cvekle može da smanji potrošnju kiseonika kod submaksimalnog treninga, odnosno da poboljša kapacitet vežbanja i sportske performanse. Akutno uzimanje soka od cvekle pre fizičke aktivnosti može imati povoljan efekat na performanse u biciklizmu i trčanju, koje traje od 4 do 30 minuta, jer značajno povećava vreme do otkaza. Suplementacija može imati povoljne efekte i u periodu intenzivnih treninga, naročito u slučaju treniranja na većim nadmorskim visinama.

Iako se jos uvek ne zna tačan mehanizam delovanja soka od cvekle, smatra se da se nitrati transformišu do azot monoksida (NO) u organizmu, koji utiče na potrošnju kiseonika tokom vežbanja. NO ima nekoliko važnih funkcija: smanjuje tonus krvnih sudova i na taj način reguliše krvni pritisak i oksigenaciju tkiva, učestvuje u regulaciji agregacije trombocita i tako smanjuje rizik od arteroskleroze, zatim omogućava važne funkcije imunog sistema. Pored toga, NO modulira funkciju skeletnih mišića preko regulacije protoka krvi, kontraktilnosti mišića, homeostaze kalcijuma i glukoze, itd.

Ipak, potrebne su dodatne studije da bi se ustanovio egogeni potencijal kod kratkotrjnog vežbanja visokog intenziteta, kao i kod produžene fizičke aktivnosti umerenog intenziteta, ali i protokol suplementacije sokom od cvekle koji bi imao najbolji efekat na performanse.

0 0 votes
Article Rating

Pretplati se
Obaveštenja o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments