lutein-i-zeaksantin

Lutein i zaksantin su žuto obojeni liposolubilni pigmenti iz grupe ksantofilnih karotenoida (karotenoidi koji sadrže kiseonik). Osnovna razlika u strukturi luteina i zeaksantina je jedna dvostruka veza više u molekulu zeaksantina. U prirodi se nalaze u biljkama, algama i nekim mikroorganizmima, kao slobodni ili u obliku estara i uglavnom u trans izomernom obliku. U biljkama imaju ulogu da apsorbuju vidljivu svetlost i da štite od delovanja kiseonika i svetlosti.

  • Stabilnost – Zbog prisustva veceg broja konjugovanih dvostrukih veza podložni su reakcijama oksidacije i izmoomerizacije pod uticajem svetlosti i toplote i u prisustvu kiselina.
  • Namirnice koje sadrže lutein i zeaksantin – Lutein i zeaksantin se u najvecoj kolicini nalaze u kukuruzu, žumancu, zeleno i žuto obojenom vocu i povrcu kao što je brokoli, grašak, boranija, kupus, spanac, kivi, sok od pomorandže. Dozvoljena je upotreba luteina kao boje za bojenje namirnica. Dnevni unos luteina i zeaksantina hranom iznosi oko 1 mg, a kod vegetarijanaca može biti znatno veci.
  • Fiziološki efekti luteina i zeaksantina – Najveca koncentracija likopena i zeaksantina se kod coveka nalazi u žutoj mrlji i u socivu. Smatra se da ova dva pigmenta imaju ulogu u zaštiti od fotooksidacije. Razlicita istraživanja su ukazala na direktnu vezu koja postoji izmedu unosa luteina i stepena pigmentacije oka. Takode postoje brojni podaci koji povecan unos luteina i zeaksantina (preko 6 mg dnevno) povezuju sa smanjenim rizikom od razvoja staracke makularne degeneracije, odnosno ukazuju na njihovo potencijalno oftaloprotektivno delovanje.
  • Dnevne potrebe za luteinom i zeaksantinom – Nema podataka o dnevno potrebnoj kolicini luteina i zeaksantina, niti o eventualnim posledicama deficita.
  • Neželjene reakcije i upozorenja – Likopen ne bi trebalo da uzimaju osobe koje su na njega preosteljive, a trudnice, dojilje i mala deca bi pre svega trebalo da unose likopen iz namirnica.
  • Interakcije luteina i zeaksantina sa lekovima, hranom i suplementima – Lekovi koji smanjuju apsorpciju masti uticu i na smanjenu apsorpciju luteina i zeaksantina (orlistat, holestiramin, mineralan ulja). Istovremeni unos biljnih ulja i beta-karotena povecava, dok prisistvo pektina smanjuje apsorpciju likopena i zeaksantina.
  • Uobicajene suplementirane doze – 0,25-10 mg u jednom doziranom obliku.
0 0 votes
Article Rating