koenzim-q10

Koenzim Q10 pripada grupi ubihinona. Od ostalih koenzima Q se razlikuje po tome što u bocnom lancu ima 10 izoprenoidnih jedinica, odakle mu i potice oznaka. To je liposolubilna supstanca, veoma rasprostranjena u životinjskom svetu. Humani organizam ga sintetiše iz aminokiselina i acetil CoA u nizu reakcija koje su slicne kao u sintezi holesterola. Sintezu koenzima Q10 u organizmu mogu da blokiraju neki lekovi, opada u bolesti i sa godinama starosti. U komercijalnim preparatima koenzim Q10 je zastupljen u nekoliko formi, kao prah, u uljastom i solubilizovanom obliku, a najvecim delom se dobija fermentacijom biljnog materijala i iz ekstrakta lista duvana.

  • Stabilnost – Koenzim Q10 je relativno stabilan, osim u prisustvu proksidantnih agenasa.
  • Namirnice koje sadrže koenzim Q10 – Koenzim Q10 se u malim kolicinama nalazi u svim namirnicama animalnog porekla (meso, iznutrice i morski plodovi).
  • Fiziološki efekti koenzima Q10
    • Koenzim Q10 je koenzim u najmanje tri mitohondijalna enzimska kompleksa i nekoliko enzima u drugim delovma celije. U respiratornom lancu koenzim Q10 vrši transport elektrona preuzimajuci ih od flavoproteina i prenoseci ih na citohrom b.
    • Koenzim Q10 takode ima ulogu potentnog antioksidansa koji “hvata” slobodne radikale i neutrališe njihovo štetno delovanje. U prevenciji oksidacije LDL holesterola smatra se da je efikasniji od vitamina E.
    • Postoje podaci o povoljnim efektima suplementacije koenzimom Q10 na rad srcanog mišica, na rad mozga i kod migrene i kod nekih mitohondrijalnih metabolickih oboljenja.
  • Dnevne potrebe za koenzimom Q10 – Nema podataka o dnevno potrebnoj kolicini koenzima Q10. Dnevni unos koenzima Q10 uobicajenom dnevnom ishranom procenjen je na 3-5 mg, dok je kod vegetarijanaca znatno niži.
  • Neželjene reakcije i upozorenja – Trudnice, dojilje i mala deca ne bi trebalo da uzimaju koenzim Q10, jer ne postoji dovoljno podataka o njegovom delovanju na ovu populaciju. Insulin-nezavisni dijabeticari bi trebalo da se konsultuju sa lekarom pre uzimanja koenzima Q10 i da redovno kontrolišu nivo glukoze u krvi. Koenzim Q10 se obicno dobro podnosi, retko se javljaju blage intestinalne smetnje kao mucnina, dijareja i epigastricni bol, uglavnom kod unosa vecih od 200 mg dnevno.
  • Interakcije koenzima Q10 sa lekovima, hranom i suplementima – Lekovi statini i beta-blokatori smanjuju kolicinu sintetisanog koenzima Q10 u organizmu. Koenzim Q10 može pojacati kardiotoksicnost doksorubicina. Crni biber može povecati njegovu kolicinu u plazmi.
  • Uobicajene suplementirane doze – 10-100 mg u jednom doziranom obliku.
0 0 votes
Article Rating