vitamin-h

  • Osobine – kristalna supstanca, rastvorna u vodi.
  • Stabilnost – biotin je dosta stabilan pri uobicajenim procesima kuvanja i pripreme namirnica. Gubici ovog vitamina nastaju pod dejstvom kiseonika iz vazduha tokom termickog tretmana namirnica.
  • Namirnice koje sadrže biotin – Kvasac, goveda jetra, bubrezi, pecurke, cokolada, karfiol, jaja, karfiol, jabuka.
  • Fiziološke funkcije biotina
    • Kao koenzim ucestvuje u oksidaciji masnih kiselina, ugljenih hidrata, deaminaciji aminokiselina.
    • Kao koenzim sa aktivnim acetatom ucestvuje u reakcijama transferovanja CO2 sa jednog jedinjenja na drugo.
  • Dnevne potrebe za biotinom
    Uzrast AI (µg)
    0-6 meseci
    7-12 meseci
    1-3 godine
    4-8 godina
    9-13 godina
    14-18 godina
    19-70 godina
    u trudnoci i laktaciji
    5
    6
    8
    12
    20
    25
    30
    +5 µg
  • Deficit biotina – Deficit biotina je veoma redak u ljudi. Deo biotina u organizmu sintetišu bakterije kolona. Avitaminoza biotina poznata je kao bolest sirovog belanca. Simptomi su dermatitis, alopecija, depigmentacija dlaka, opadanje dlaka oko ociju, stav kengura u eksperimentalnih životinja.
  • Interakcije biotina sa lekovima

    Antagonisticko

    • Upotreba antikonvulziva može da izazove deficit biotina.
    • Duže korišcenje antibiotika ometa sintezu biotina u kolonu.
    • Duga upotreba antikonvulzivnih lekova smanjuje status biotina u organizmu.
0 0 votes
Article Rating