ulje-boraga

Ulje boraga je ulje dobijeno iz semena biljke borago (Borago officinalis). Ulje predstavlja bogat prirodan izvor gama-linolenske kiseline (GLA) i u njemu se kolicina GLA krece od 20-27%. GLA je masna kiselina sa 18 ugljenikovih atoma i 3 dvostruke veze. Pripada seriji omega-6 masnih kiselina (videti Omega-6 masne kiseline). Fiziološki efekti ulja nocurka se pripisuju ovoj masnoj kiselini. GLA se retko nalazi u prirodi u vecim kolicinama. Pored semena boraga, u znacajnijoj kolicini nalazi se još u semenu crne ribizle, nocurka i konoplje.

 • Stabilnost – Podložno oksidaciji, veoma nestabilno u prisistvu kiseonika i tragova prelaznih metala (gvožde, cink, bakar) ; zbog velike oksidabilnosti poželjno je da sadrži neki antioksidans kao zaštitu (najcešce je to vitamin E)
 • Potencijalni povoljni fiziološki efekti ulja boraga
  • Antiinflamatorno delovanje (reumatoidni artritis, Sjogrenov sindrom, atopijski dermatitis)
  • Antitromboticno delovanje
 • Dnevne potrebe za uljem boraga – Videti kod Omega-6 masnih kiselina
 • Oprez je potreban kod dece, trudnica, žena koje doje. Zbog moguceg antitrombotskog delovanja takode je potreban oprez kod osoba koje su na terapiji varfarinom i kod osoba koje boluju od hemofilije i kod onih kod kojih je imuni status kompromitovan. Pre hirurških intervencija potrebno je prestati sa uzimanjem preparata sa uljem boraga. Oboleli od epilepsije, šizofrenije i osobe na terapiji alifaticnim fenotiazinima ne bi trebali da uzimaju ulje nocurka.
  Preparati sa uljem boraga ne smeju da sadrže pirolizidinske alkaloide, što je posebno važno kod osoba koje ih hronicno uzimaju.
 • Neželjeni efekti su retki i obuhvataju gastrointestinalne smetnje u vidu mucnine, flatulencije, dijareje, nadutosti stomaka.
 • Interakcije ulja boraga sa lekovima, hranom i suplementima – Alifaticni fenotiazini; nesteroidni antireumatici; varfarin; biljke kao što su beli luk i ginko; suplementi sa uljem morskih riba.
 • Uobicajene suplementirane doze – 150-300 mg u jednom doziranom obliku
0 0 votes
Article Rating

Centar za sportsku ishranu i suplementaciju prebačen je iz ulice Kralja Milana na novu lokaciju i u novu ordinaciju. Proces prebacivanja je zahtevao duži period od nekoliko meseci tokom kojih nismo bili u mogućnosti da primamo sportiste. U oktobru cemo konačno rešiti sve praktične i tehničke probleme i od početka novembra počećemo sa normalnim radom u ordinaciji Family Medica u Bulevara Mihajla Pupina 115a.

Hvala na razumevanju i molimo vas da nam za zakazivanje pregleda pišete od početka novembra.

This will close in 20 seconds